Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nie jest za słodkie, za to jest lekkie i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Biszkopt:

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny ( ok.8g)
  • 1/3 szklanki gorącej wody (ok 40ml)

Dodatkowo:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • ok 800 ml wrzątku
  • duża puszka brzoskwiń w syropie
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesianej mąki oraz kakao. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x35). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok 15 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić.

Równomiernie rozłożyć na biszkopcie, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do pełnego stężenia.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem, nie przerywając ubijania wlać małym strumieniem żelatynę. Gotową masę wyłożyć na galaretkę brzoskwiniową, wierzch udekorować startą czekoladą.