Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe z migdałami
W misce mieszamy ze sobą: olej , cukier, jajko, sok z cytryny. Można mikserem. Do tego dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wychodzi gęste i lekko grudkowate. Nie ma to znaczenia-podczas pieczenia zanika. Na koniec, do ciasta dodajemy tarkowaną skórkę cytryny. Blachę prostokątną- dużą smarujemy tłuszczem, podsypujemy bułką tartą i wylewamy na to ciasto. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy około 50minut. W czasie pieczenia ciasta robimy budyń według przepisu Studzimy go lekko i miksujemy z 2 czubatymi łyżkami masła na gładką masę. Można dodać jeszcze płatków migdałowych. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie równe połowy i przekładamy masą śmietankową. Wstawiamy na 2 godzinki do lodówki. Przed podaniem kroimy w kostkę i posypujemy cukrem pudrem