mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

 

  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe duże jajka
  • 80 g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300-400 g jagód
  • kruszonka (mąka + masło + cukier)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Przesiewam mąkę z proszkiem, dodaje resztę mokrych składników i mieszam do połączenia.
Przekładam ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), układam osuszone jagody i posypuje kruszonką.
Wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut do 170-180 stopni.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Ciasto wykładam na blachę, wykładam jagody, posypuję kruszonką
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Po upieczeniu ciasto studzę na kratce kuchenne, posypuję cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka