dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Budyniowe z galaretką i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Puszyste ciasto z dodatkiem budyniu, czekoladową skorupką, truskawkami i poziomkami pod trzęsącą się galaretką.

Budyniowe z galaretką i owocami

Składniki:

Budyniowe z galaretką i owocami

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyż gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • truskawki i poziomki
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Budyniowe z galaretką i owocami

Krok 1:

Budyniowe z galaretką i owocami
Mąkę wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy.

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pulchną masę.

Do żółtek dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy.

Krok 2:

Budyniowe z galaretką i owocami
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy na złoty kolor.

Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto. Wierzch wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach ok 4 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto studzimy.

Krok 3:

Budyniowe z galaretką i owocami
Upieczone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą.

Czekoladę siekamy i przekładamy do miseczki. Miseczkę ustawiamy na gotującą się wodą i w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.

Płynną czekoladę rozprowadzamy po wierzchu ciasta.

Krok 4:

Budyniowe z galaretką i owocami
Owoce rozkładamy na cieście i zalewamy galaretką.

Na czekoladzie układamy umyte i oczyszczone owoce. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.

Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła.

Smacznego!


Tagi:

ciasto owoce