Sposób przygotowania:
Budyniowe z galaretką i owocamiKrok 1:
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pulchną masę.
Do żółtek dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy.
Krok 2:
Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto. Wierzch wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach ok 4 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto studzimy.
Krok 3:
Czekoladę siekamy i przekładamy do miseczki. Miseczkę ustawiamy na gotującą się wodą i w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
Płynną czekoladę rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Krok 4:
Na czekoladzie układamy umyte i oczyszczone owoce. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.
Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła.
Smacznego!