SUPERPRZEPIS

Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. kube

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. kube Więcej zdjęć (2)

Wilgotne, miękkie i dziecinne proste ciasto na jogurcie naturalnym z truskawkami i polewą czekoladową. A jako ciekawostka- składniki odmierzane są kubeczkiem po użytym do ciasta jogurcie!

Składniki:

Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. kube

 

  • jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott)
  • mąka- 2 kubeczki
  • cukier- 1/2 kubeczka
  • olej- 1/3 kubeczka
  • jajka- 2 szt.
  • proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
  • aromat waniliowy- kilka kropli
  • truskawki- około 200 g
  • czekolada- 60 g
  • mleko- 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. kube
W jednej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a do drugiej wlać jogurt, jajka, cukier, olej oraz aromat i przesypać do niej mąkę. Wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

Formę (27x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i na wierzchu poukładać przekrojone na pół truskawki.

Piec 25-30 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną z roztopionej w mikrofalówce czekolady z mlekiem.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. kube
ciasto jogurtowe, ciasto z jogurtem, ciasto z owocami, wilgotne ciasto, ciasto z truskawkami, ciasto z polewą