aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto przekładane z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 210
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Ciasto przekładane z wiśniami- smaczne ucierane ciasto z pysznymi wiśniami w galaretce i masą budyniową.

Ciasto przekładane z wiśniami

Składniki:

Ciasto przekładane z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane z wiśniami
Warstwa wiśniowa: Wiśnie smażymy w garnku. Gdy będą już dość rozpadnięte dajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

Masa budyniowa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy obydwie mąki. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy w garnku z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy mąki i gotujemy mieszając ciągle aby zgęstniał krem. Studzimy.

Margarynę ucieramy i miksujemy z zimnym budyniem.

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, do utartej dodawać po jednym jajku i ucierać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki w foremce 25/36 jeden około 20 minut, w 180 stopniach.

Przełożenie: Ciasto- wiśnie, gdy będą tężeć- ciasto- krem- ciasto- polewa

Tagi:

ciasto