ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto kakaowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest łatwe, szybkie, wszystkie składniki od razu razem ucieramy z sokiem z odmrożonych wiśni. Pieczone w urządzeniu jest lekkie, aromatyczne, wilgotne.

Ciasto kakaowe z wiśniami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciasto kakaowe z wiśniami

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • kakao 4 łyżki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma miękka 12,5 dag,
  • jajka 5 sztuk "M",
  • wiśnie mrożone bez pestek 50 dag + sok z odmrożonych wiśni około 3/4 szklanki,
  • czekolada deserowa posiekana 100 gram,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z wiśniami
Wiśnie mrożone bez pestek odmrozić w torebce, potem wylać na sitko, sok do ciasta.

Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, miękką palmę, startą skórkę z pomarańczy sparzonych, posiekaną drobno czekoladę, sok z wiśni i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach.

Formę silikonową 22 cm posmarować cienko olejem, do formy przełożyć ciasto.

Na wierzchu ciasta rozłożyć odmrożone wiśnie, formę wstawić do urządzenia, ustawić 160 C i 40 minut, zamknąć szufladę i włączyć.

Po zakończeniu programu sprawdzić patyczkiem, jeśli jest ciasto na patyczku to jeszcze dopiec z 10 minut ale na 140 C.

Ciasto wystudzić w foremce, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto kakaowe z wiśniami
Wszystkie składniki od razu mikserem ucieramy.
Ciasto kakaowe z wiśniami
Czekolada posiekana w cieście jest delikatnie chrupiąca.
Ciasto kakaowe z wiśniami
Zamiast tradycyjnego piekarnika to urządzenie jest szybciej nagrzane.
Ciasto kakaowe z wiśniami
Do takiego kosza używać silokonowe, ceramiczne. żaroodporne, blaszki z piekarnika pasujące rozmiarem do kosza.
Ciasto kakaowe z wiśniami
Ciasto kakaowe z wiśniami
Ciasto kakaowe z wiśniami
Ciasto kakaowe z wiśniami