ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Filety z pstrąga tęczowego z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pstrąg w związku ze swoimi licznymi walorami odżywczymi i smakowymi cieszy się powszechnym uznaniem, dostarczając wielu pomysłów na smaczny i lekkostrawny posiłek,delikatne i kruche mięso doskonale komponuje się z odrobiną soku z cytryny,tymiankiem.

Filety z pstrąga tęczowego z patelni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filety z pstrąga tęczowego z patelni

 

  • pstrąg tęczowy filety 4 porcje większe,
  • sok z cytryny 2 łyżeczki,
  • tymianek 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • kucharek 2 łyżeczki,
  • mąka pszenna 4 łyżki,
  • masło klarowane 4 łyżki

 

  • seler 2 sztuki większe,
  • jabłka 2 sztuki średnie,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • sok z cytryny 2 łyżeczki,
  • jogurt naturalny 200 gram

 

Sposób przygotowania:

Filety z pstrąga tęczowego z patelni
Świeże filety z pstrąga tęczowego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdy filet natrzeć sokiem z cytryny, kucharkiem, tymiankiem, pieprzem mielonym.

Filety obtoczyć w mące pszennej, kłaść na gorące masło klarowane na patelni. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Seler obrać, opłukać, zetrzeć w rozdrabniaczu na tarce do warzyw, zetrzeć obrane jabłko, wyłożyć do miski, wymieszać z solą, cukrem śmietaną, sokiem z cytryny, pieprzem mielony.

Do ugotowanych ziemniaków wsypać koperek posiekany, wlać masło po rybie i tłuczkiem utłuc ziemniaki, podawać z rybą, surówką.
Pyszne, filety pstrąga tęczowego z patelni
Przyprawy można dodać jakie lubi w zestawie z rybą.
Pyszne, filety pstrąga tęczowego z patelni
Smażyć na średnim ogniu, srodek się upiecze.
Pyszne, filety pstrąga tęczowego z patelni
Smażyć na rumiano tak z 5 minut z każdej strony.

Tagi:

pstrąg dania