Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z wiśniami i orzechową kruszonką
Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zimne masło i posiekać nożem. Rozetrzeć wszystko w dłoniach, dodać jajko i zagnieść ciasto. Foremkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno foremki wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem.
Wydrylowane wiśnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście.
Przygotować kruszonkę.
Do miski wsypać mąkę, cukier i tarte orzechy. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami.
Gotową kruszonką posypać ciasto. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175C i piec ok 35 minut, funkcja góra-dół.
Po wystudzeniu można jeszcze ciasto posypać cukrem pudrem.
Dno foremki wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem.
Wydrylowane wiśnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście.
Przygotować kruszonkę.
Do miski wsypać mąkę, cukier i tarte orzechy. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami.
Gotową kruszonką posypać ciasto. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175C i piec ok 35 minut, funkcja góra-dół.
Po wystudzeniu można jeszcze ciasto posypać cukrem pudrem.
zbysiowa
marcinka
Czekoladka 2