justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Ciasto kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, stopione masło i wodę. Dokładnie wymieszać.

Ciasto kokosowe

Składniki:

Ciasto kokosowe

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Świdnicki
  • 1/2 kostki stopionego masła
  • 3 łyżki wody
  • 20 dag wiórków kokosowych Świdnicki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe
Jeśli ciasto wyjdzie wam za gęste, możecie dodać jeszcze odrobinę wody. Wyłożyć na średniej wielkości blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Odstawić na bok i przygotowac masę kokosową. Rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować aż masa będzie gęsta, lśniąca i bez kryształków cukru. Teraz wystarczy dosypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać z pianą. Tę masę rozprowadzić na cieście. Piec około pół godziny. Można do ciasta dodać cynamonu, a do masy kokosowej aromatu migdałowego.

Tagi:

jajko jajka