lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto korzenne z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jesień za oknem więc i nostalgia za latem większa .

Ciasto korzenne z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto korzenne z owocami

 

  • 300 gram maki tortowej

 

 

  • 1 budyń waniliowy

 

  • 4 jaja

 

  • cukier 200 gram

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

 

 

 

 

 

  • gruszka duża

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z owocami
1. Miksujemy jaja całe z cukrem na puch. 2. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia cynamonem ,imbirem i goździkami. 3. Miksujemy dalej dodając rozpuszczoną ostudzoną margarynę. 4. Foremkę prostokątną smarujemy margaryna i obsypujemy mąką. 5. Ciasto prawie wszystkie przekładamy do foremki. 6. Owoce wypestkowane mieszamy i rozrzucamy po cieście. 7. Resztę ciasta cienko łyżką rozprowadzamy na owocach. 8. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. 9 . Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto korzenne z owocami
Zmiksowane składniki przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i posypaną mąką
Ciasto korzenne z owocami
Owoce wypestkowane mieszamy i rozrzucamy po cieście.
Ciasto korzenne z owocami
Resztę ciasta cienko łyżką rozprowadzamy na owocach.
Ciasto korzenne z owocami
Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.