Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto kruche z gotowanych żółtek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z ciasta tego można piec ciasteczka, babeczki i ciasta z owocami

Ciasto kruche z gotowanych żółtek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kruche z gotowanych żółtek

 

  • 3 szkl mąka pszenna,
  • 25 dag masło,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 4 szt żółtka z jajek gotowanych,
  • 1 szt żółtko surowe,
  • 2 łyżki spirytus,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z gotowanych żółtek
Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie przetrzeć przez sito gotowane żółtka, dodać żółtko surowe, spirytus i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Ciasto kruche z gotowanych żółtek
Etap 1

Tagi:

jajko jajka