kasiuniek145

kasiuniek145

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Ciasto makowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

nowy przepis niewypróbowany

Ciasto makowo-kokosowe

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe

 

  • Ciasto kokosowe:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa makowa:
  • 3/4 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie
  • Ponadto:
  • 1 opakowanie biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kokosowe
Ciasto kokosowe: 1-Białka ubić z cukrem. 2-Wsypać mąkę i wiórki. Masa makowa: 1-Mak zagotować, dwukrotnie zmielić 2- Żółtka zmiksować z cukier i z cukrem waniliowym. 3-Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia, mak, opłukane bakalie. 4-Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Ciasto makowo- kokosowe: 1-Masę makową przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej biszkoptami. 2-Ciasto kokosowe wyłożyć na masę makową. 3- Piec około 60 minut w teperaturze 180°C.