Sposób przygotowania:
Ciasto malinowy ogród
Biszkopt:
Do garnka wlewamy olej, wodę, kakao i ¾ szklanki cukru. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z wystudzoną masą kakaową i esencją waniliową. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy na wolnych obrotach. Masa musi być gładka i jednolita. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Do białek przelewamy bardzo powoli masę kakaową. Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) foremki o wymiarach 24x29 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (z termoobiegiem) przez 50 minut. Każdy piekarnik jest inny i ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem. Jeżeli się do niego nie klei to znak, że jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na dwa placki.
Masa słonecznikowa:
Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Musimy pilnować, aby się nie przypalił. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem.
Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Do ubitej śmietany wlewamy ¾ ilości galaretki. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na końcu wsypujemy maliny i mieszamy łyżką. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki aby minimalnie zgęstniała. Resztę galaretki zostawiamy na wierzch ciasta.
Złożenie ciasta:
W foremce układamy jeden biszkopt. Na nim dokładnie rozsmarowujemy masę słonecznikową. Następnie układamy kolejny biszkopt. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wylewamy delikatnie stężałą masę śmietankową z malinami, wygładzamy. Na wierzchu wylewamy resztę galaretki.
Do garnka wlewamy olej, wodę, kakao i ¾ szklanki cukru. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z wystudzoną masą kakaową i esencją waniliową. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy na wolnych obrotach. Masa musi być gładka i jednolita. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Do białek przelewamy bardzo powoli masę kakaową. Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) foremki o wymiarach 24x29 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (z termoobiegiem) przez 50 minut. Każdy piekarnik jest inny i ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem. Jeżeli się do niego nie klei to znak, że jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na dwa placki.
Masa słonecznikowa:
Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Musimy pilnować, aby się nie przypalił. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem.
Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Do ubitej śmietany wlewamy ¾ ilości galaretki. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na końcu wsypujemy maliny i mieszamy łyżką. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki aby minimalnie zgęstniała. Resztę galaretki zostawiamy na wierzch ciasta.
Złożenie ciasta:
W foremce układamy jeden biszkopt. Na nim dokładnie rozsmarowujemy masę słonecznikową. Następnie układamy kolejny biszkopt. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wylewamy delikatnie stężałą masę śmietankową z malinami, wygładzamy. Na wierzchu wylewamy resztę galaretki.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
VioletoweKucharzenie
Tak oczywiście :-)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2