Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1093]

Czekoladowe ciasto z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W sezonie malinowym polecam bardzo takie ciasto. Idealnie czekoladowe przełamane kwaśnymi malinami. Szybkie i proste w wykonaniu. Idealne na podwieczorek. Życzę smacznego.

Czekoladowe ciasto z malinami

Składniki:

Czekoladowe ciasto z malinami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z malinami
1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy, aż masa będzie puszysta, kolejno wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i obie mąki, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Maliny lekko płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je w ciasto.

4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

5. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.