-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Puszyste, wilgotne, niepowtarzalne...Zdjęcie zrobiłam gorącego na wszelki wypadek. Okazało się, że słusznie bo jak po 3 godzinach wróciłam do domu nie było już czego fotografować :)

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 1,5 szklanki startej marchewki (3-4 sztuki)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując cienkim strumieniem wlewać olej.

Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszać.

Na końcu do ciasta dodać startą, odciśniętą z nadmiaru soku marchewkę i zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelać do natłuszczonej formy.

Piec 40 minut w 180 stopniach. Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Nie zdążyłam :)
Ciasto marchewkowe
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto marchewkowe
Powoli cienkim strumieniem do ubitych jajek dodawać olej.
Ciasto marchewkowe
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i solą.
Ciasto marchewkowe
Nadal miksując dodać cynamon oraz przyprawę do piernika.
Ciasto marchewkowe
Na końcu dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.