migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zebra to znane i proste ciasto. Składniki do jej przygotowania znajdą się w każdej kuchni więc doskonale się sprawdza gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a pod ręką nie ma za wiele składników. Ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i wilgotne.

Ciasto zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto zebra

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka zimnej wody, może być gazowana
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto zebra
Do miski wbić jajka. Dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Potem dodać olej oraz wodę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie zmiksować.

Masę podzielić dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki mąki a do drugiej dodać 3 łyżki kakao. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły.

Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać tartą bułką. Na środek blaszki nakładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i 3 łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania całej masy.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 40 minut, funkcja góra-dół.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto zebra
Do miski wbić jajka. Dodać cukier i utrzeć na puszystą masę.
Ciasto zebra
Potem dodać olej oraz wodę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie zmiksować.
Ciasto zebra
Masę podzielić dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki mąki a do drugiej dodać 3 łyżki kakao.
Ciasto zebra
Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać tartą bułką. Na środek blaszki nakładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i 3 łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania całej masy.