czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Ciasto Jamajka z bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, warstwowe ciasto, idealne na wyjątkowe okazje. Wygląda na bardzo pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu.

Ciasto Jamajka z bananami

Składniki:

Ciasto Jamajka z bananami

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 400g serka mascarpone,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru.

Poncz:

  • 3 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 8 łyżek wody,
  • łyżka cukru.

Dodatkowo:

  • 4 duże banany,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • sok z 1 cytryny,
  • 80g startej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto Jamajka z bananami
1. Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.

2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników.

3. Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem.

4. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć obrać banany ze skórki, przekroić je wzdłuż na pół i natrzeć sokiem z cytryny. Ułożyć je ciasno na cieście, jeden obok drugiego. Następnie zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. Wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim naponczowanym blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, posypać startą czekoladą. Wstawić na całą noc do lodówki.