Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto marchewkowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto marchewkowe z orzechami, pyszny deser do porannej kawy.

Ciasto marchewkowe z orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z orzechami

 

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki startej marchewki
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z orzechami
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlej olej. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do ciasta wsyp cynamon i przyprawę do piernika. Zmiksuj. Następnie do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę keksówkę (wymiary 12cmx30cm). Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto marchewkowe z orzechami
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlej olej. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Ciasto marchewkowe z orzechami
Do ciasta wsyp cynamon i przyprawę do piernika. Zmiksuj. Następnie do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj łyżką.
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę keksówkę (wymiary 12cmx30cm). Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.