Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Sernik na zimno z krówką, czekoladą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niebiański deser, którego przygotowanie wcale nie zajmuje mnóstwa czasu i wysiłku. Sernik na zimno z dodatkiem masy krówkowej, czekolady i migdałów zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Serdecznie polecam.

Sernik na zimno z krówką, czekoladą i migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z krówką, czekoladą i migdałami

 

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g masy krówkowej
  • 250 g ciasteczek typu "oreo"
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 9 łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z krówką, czekoladą i migdałami
1. Markizy z nadzieniem dokładnie zmiksować w blenderze lub rozkruszyć tłuczkiem. 

2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać zmiksowane ciasteczka i docisnąć. 3. Żelatynę rozmieszać w zimnej wodzie. Gdy spęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej (trzymając naczynie z żelatyną nad garnkiem z gotującą się, parującą wodą).

4. Ser wrzucić do miski. Dodać cukier trzcinowy i łyżkę masy kajmakowej. Dokładnie wymieszać. Następnie ostrożnie, ciągle miksując dodawać żelatynę. 

5. Masę podzielić na pół. Połowę rozprowadzić na ciasteczkach. Następnie rozprowadzić masę krówkową. 

6. Drugą połowę masy wymieszać ze startą na tarce czekoladą (1 łyżkę czekolady zostawić na wierzch sernika). Masę wyłożyć na kajmak. Wysypać migdały, docisnąć. Posypać pozostałą czekoladą. 

7. Sernik wstawić na noc do lodówki, by stężał. Smacznego!
Sernik na zimno z krówką, czekoladą i migdałami
Sernik na zimno straciatella na spodzie z ciasteczek oreo