Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć ze sobą: mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe.
Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej oraz wsypać składniki suche, nie przerywając miksowania.
Na końcu wrzucić marchewkę i wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Wystudzić. Śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubić mikserem na sztywną masę.
Banany pokroić w cienkie plasterki i dodawać porcjami do miksowanej masy. Na końcu wrzucić garść migdałowych płatków. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto wystygnie przeciąć go na pół i lekko ściąć wierzch. Na spód ciasta wyłożyć większą część kremu, przykryć górną częścią ciasta.
Wierzch i boki również posmarować kremem. Całość posypać startą czekoladą i przyozdobić plasterkami bananów.
Włożyć do lodówki.
Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej oraz wsypać składniki suche, nie przerywając miksowania.
Na końcu wrzucić marchewkę i wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Wystudzić. Śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubić mikserem na sztywną masę.
Banany pokroić w cienkie plasterki i dodawać porcjami do miksowanej masy. Na końcu wrzucić garść migdałowych płatków. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Gdy ciasto wystygnie przeciąć go na pół i lekko ściąć wierzch. Na spód ciasta wyłożyć większą część kremu, przykryć górną częścią ciasta.
Wierzch i boki również posmarować kremem. Całość posypać startą czekoladą i przyozdobić plasterkami bananów.
Włożyć do lodówki.