Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znane przez wszystkich ciasto marchewkowe trochę urozmaicone przeze mnie bo przełożone kremem bananowym. Pychotka!

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 banany + kilka plasterków do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. śmietan-fix
  • garść płatków migdałowych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć ze sobą: mąkę przesianą przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe.

Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej oraz wsypać składniki suche, nie przerywając miksowania.

Na końcu wrzucić marchewkę i wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Wystudzić. Śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubić mikserem na sztywną masę.

Banany pokroić w cienkie plasterki i dodawać porcjami do miksowanej masy. Na końcu wrzucić garść migdałowych płatków. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Gdy ciasto wystygnie przeciąć go na pół i lekko ściąć wierzch. Na spód ciasta wyłożyć większą część kremu, przykryć górną częścią ciasta.

Wierzch i boki również posmarować kremem. Całość posypać startą czekoladą i przyozdobić plasterkami bananów.

Włożyć do lodówki.   
Ciasto marchewkowe
Kawałek ciasta marchewkowego przełożonego kremem bananowym