Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto marchewkowe z polewą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i kremowym serkiem.

Ciasto marchewkowe z polewą i orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z polewą i orzechami

 

  • 500g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 230g cukru
  • 3 średnie marchewki tarte na tarce o małych oczkach
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 100g rodzynek
  • 1/3 szklanki mleka lub więcej, gdy ciasto jest bardzo gęste
  • polewa:
  • 300g serka śmietankowego typu Philadephia lub innej firmy
  • 150g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • łyżka soku pomarańczowego
  • do ozdoby: orzechy włoskie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z polewą i orzechami
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz sok pomarańczowy. Następnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, dodać tartą marchew oraz rodzynki. Gdy ciasto jest gęste dolać mleko ewentualnie zwiększając jego ilość. Ciasto rozdzieliłam na dwie porcje, piekłam w 2 foremkach tortownicy o śr 24 cm i kwadratowej formie o boku 23 wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 40 min. Po ostudzeniu ciasto przygotować polewę: serek wymieszać z sokiem i cukrem pudrem na gładką masę i schłodzić ok. 30 min. w lodówce. Następnie posmarować ciasto polewą i ułożyć orzechy wedle uznania, posypać cynamonem. Schłodzić przed podaniem ok. 2 godz.
Ciasto marchewkowe z polewą i orzechami
Ciasto piec ok. 40 minut, aż patyczek będzie całkiem suchy.
Ciasto marchewkowe z polewą i orzechami
Ciasto posmarować połową masy z serka i ułożyć orzechy włoskie.