WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2125]

Ciasto marchewkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne ciasto marchewkowe na oleju, z dodatkiem cynamonu. Pyszne, wilgotne i aromatyczne. Idealne dla dorosłych i dzieci.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki startej drobno marchewki

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Dodać olej i zmiksować do połączenia składników. Dodać marchewkę i ponownie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć do tortownicy 25x35cm.
Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. U mnie piekło się ok. 40-45 minut.

Wystudzić i pokroić na kawałki.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe przełożone do prostokątnej tortownicy
Ciasto marchewkowe
Ciasto po wymieszaniu ze startą marchewką
Ciasto marchewkowe
Składniki suche dodane do jajek utartych z cukrem