haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Od niedawna mieszkam w Anglii i tutaj okazało się, że polska kuchnia to zupełnie obcy smak dla Anglików, więc postanowiłam poznać prawdziwa angielską kuchnię. Jednym z pierwszych moich dzieł jest Carrots Cake, czyli ciasto marchewkowe.

Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe

Na ciasto

  • 1,5 szklanki startej marchewki (3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli

Polewa

  • 180 g słonawego serka np. Philadelfia lub Almette naturalny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy lub migdałowy
  • 2-3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe
Etap I - ciasto

Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki. Marchew zetrzeć na tarce, a orzechy rozdrobnić. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, następnie ubijamy a jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

Kiedy masa jajeczna jest gładka, powoli, porcjami dolewamy olej, kiedy olej połączy się z masą, zaczynamy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą aż do uzyskania gęstego ciasta.

Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołowa, rodzynki, orzechy i marchewkę. mieszamy ostatni raz i wylewamy ciasto na wysmarowana olejem średnią blaszkę (lub tortownice 26 cm). Pieczemy ok. 55 minut.

Etap II - polewa

Masło cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem na puszysta masę. Stopniowo dodajemy serek i nadal ucieramy.
Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe
Przed przystąpieniem do miksowania, należy zetrzeć na małych oczkach marchewkę i posiekać orzechy
Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe
do utartego ciasta na koniec dodajemy rodzynki, orzechy i marchewkę
Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe
Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni
Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe
Gotowe ciasto smarujemy masą z serka Philadelfia
Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe
Ciasto dekorujemy posypując cynamonem, kakao lub kolorową posypką według uznania