Sposób przygotowania:
Oryginalne Carotts Cake, czyli ciasto marchewkowe
Etap I - ciasto
Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki. Marchew zetrzeć na tarce, a orzechy rozdrobnić. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, następnie ubijamy a jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Kiedy masa jajeczna jest gładka, powoli, porcjami dolewamy olej, kiedy olej połączy się z masą, zaczynamy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą aż do uzyskania gęstego ciasta.
Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołowa, rodzynki, orzechy i marchewkę. mieszamy ostatni raz i wylewamy ciasto na wysmarowana olejem średnią blaszkę (lub tortownice 26 cm). Pieczemy ok. 55 minut.
Etap II - polewa
Masło cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem na puszysta masę. Stopniowo dodajemy serek i nadal ucieramy.
Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki. Marchew zetrzeć na tarce, a orzechy rozdrobnić. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, następnie ubijamy a jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Kiedy masa jajeczna jest gładka, powoli, porcjami dolewamy olej, kiedy olej połączy się z masą, zaczynamy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą aż do uzyskania gęstego ciasta.
Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołowa, rodzynki, orzechy i marchewkę. mieszamy ostatni raz i wylewamy ciasto na wysmarowana olejem średnią blaszkę (lub tortownice 26 cm). Pieczemy ok. 55 minut.
Etap II - polewa
Masło cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem na puszysta masę. Stopniowo dodajemy serek i nadal ucieramy.
Polpal
haniakson
Słuszna uwaga :) Jak znajdę chwilkę to poprawie. Na szczęście nie zmienia to smaku ciasta ;) Pozdrawiam :)