Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto marchewkowe piekę najczęściej jesienią, może dlatego, że tak pięknie pachnie cynamonem i piernikiem. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo smakowało piernikiem. Zapraszam.

Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem

Składniki:

Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek
  • 4 większe marchewki

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • cynamon mielony według uznania
  • cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem
1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.

2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy, następnie dowolnie kroimy.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Pokrojone ciasto dekorujemy śmietanką wyciskając rozetki, oprószamy ją cynamonem i dekorujemy posypką. Tak wykonane ciasto jest gotowe do podania.

6. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 23 cm.

Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.

Zamiast domowego cukru waniliowego można użyć jedno opakowanie kupnego.