BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto marchewkowe z rodzynkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje dzisiejsze ciasto marchewkowe wzbogaciłam o rodzynki. Ciasto bardzo mięciutkie, pulchne, ale przede wszystkim wilgotne. Rodzynki dodały ciastu dodatkowego smaku. Ciasto robi się szybko i jest proste w przygotowaniu.

Ciasto marchewkowe z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z rodzynkami

 

  • marchewka starta na drobnych oczkach 1 szkl,
  • masło 1 kostka,
  • cukier 1/2 szkl,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,
  • jajka 4 szt,
  • mąka tortowa 1,5 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • Dodatkowo;
  • rodzynki 1/2 szkl,
  • cukier puder,

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Masło dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodawać cały czas miksując jajka. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać startą marchewkę oraz rodzynki i wymieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i delikatnie wysypanej bułką tarą tortownicy.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut,najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Tortownica o średnicy 24 cm.

Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 50 minut
Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Masło pokroić na kawałki a następnie dokładnie utrzeć z cukrem
Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Dodawać cały czas miksując jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Do masy dodać startą marchewkę oraz rodzynki wymieszać.Piec w 180 stopniach ok.50 minut
Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem