Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 175]

Ciasto na piernik długo dojrzewający

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Listopad to idealny czas na przygotowanie ciasta na piernik długo dojrzewający. Piernik ten charakteryzuje się tym, że musi długo leżakować, dlatego już w listopadzie możemy poczuć aromat piernika i korzennych przypraw.

Ciasto na piernik długo dojrzewający Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na piernik długo dojrzewający

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na piernik długo dojrzewający
W garnku umieścić razem masło, miód i cukier - całość podgrzewać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostudzenia.

W dużej misce umieścić przesianą przez sitko mąkę, sól, sodę i kakao. Dodać cynamon i przyprawę do piernika.

W rondelku rozmieszać razem jajko i mleko. Wlać do mąki. Dolać przygotowaną wcześniej masę z miodu. Całość wymieszać razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do szklanego naczynia, nakryć ściereczką i odstawić na 5-7 tygodni w chłodne miejsce.

*Po tym czasie wyjąć ciasto, wyrobić na stolnicy. Piec blaty piernika dowolnej wielkości około 20 minut w temperaturze 175 stopni i przekładać powidłami. Udekorować polewą i dodatkami wedle uznania (orzechy, migdały, posypki).

Piernik pieczemy około 4-5 dni przed świętami Bożego Narodzenia.
Ciasto na piernik długo dojrzewający
Ciasto na piernik staropolski musi dojrzewać około 7 tygodni
Ciasto na piernik długo dojrzewający
Ciasto dekorujemy polewą, orzechami i posypkami