Sposób przygotowania:
Ciasto na piernik długo dojrzewający
W garnku umieścić razem masło, miód i cukier - całość podgrzewać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do ostudzenia.
W dużej misce umieścić przesianą przez sitko mąkę, sól, sodę i kakao. Dodać cynamon i przyprawę do piernika.
W rondelku rozmieszać razem jajko i mleko. Wlać do mąki. Dolać przygotowaną wcześniej masę z miodu. Całość wymieszać razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do szklanego naczynia, nakryć ściereczką i odstawić na 5-7 tygodni w chłodne miejsce.
*Po tym czasie wyjąć ciasto, wyrobić na stolnicy. Piec blaty piernika dowolnej wielkości około 20 minut w temperaturze 175 stopni i przekładać powidłami. Udekorować polewą i dodatkami wedle uznania (orzechy, migdały, posypki).
Piernik pieczemy około 4-5 dni przed świętami Bożego Narodzenia.
W dużej misce umieścić przesianą przez sitko mąkę, sól, sodę i kakao. Dodać cynamon i przyprawę do piernika.
W rondelku rozmieszać razem jajko i mleko. Wlać do mąki. Dolać przygotowaną wcześniej masę z miodu. Całość wymieszać razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do szklanego naczynia, nakryć ściereczką i odstawić na 5-7 tygodni w chłodne miejsce.
*Po tym czasie wyjąć ciasto, wyrobić na stolnicy. Piec blaty piernika dowolnej wielkości około 20 minut w temperaturze 175 stopni i przekładać powidłami. Udekorować polewą i dodatkami wedle uznania (orzechy, migdały, posypki).
Piernik pieczemy około 4-5 dni przed świętami Bożego Narodzenia.