Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1641]

Maślana chałka z kruszonką i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna domowa chałka z dużą ilością kruszonki z dodatkiem płatków migdałowych. Idealna na podwieczorek. Upieczcie, uda się każdemu.

Maślana chałka z kruszonką i migdałami

Składniki:

Maślana chałka z kruszonką i migdałami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 5 dag masła

Kruszonka:

  • 5 dag zimnego masła
  • 5 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 10 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Maślana chałka z kruszonką i migdałami
1. Rozczyn:

Drożdże, cukier, ciepłe mleko i mąkę dokładnie rozcieramy w miseczce. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut.

2. Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i roztopione masło, mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Ewentualnie dolewamy ciepłego mleka, ale to zależy od ciasta czy wyjdzie twarde czy luźne. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Kruszonka:

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.

4. Do pieczenia:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie każdą część na trzy części. Z podzielonych części toczymy wałki, następnie zaplatamy po trzy wałki, jak warkocz i formujemy dwie chałki. Chałki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Możemy z tego ciasta przygotować jedną większą chałkę.

5. Pieczenie:

Tak wykonane chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy.

6. Podanie:

Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy w kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi dwie spore chałki. Można upiec jedną większą.