Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Do misy robota wkruszyć drożdże świeże. Dodać 1 łyżkę mąki i cukru, wlać 1,5 szklanki letniego mleka, wymieszać, nakryć misę talerzem i zostawić do podrośnięcia zaczynu na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajka, letni tłuszcz i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto łyżką wyrobić parę razy i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i obficie posypać wiórkami kokosowymi, ułożyć obrane połówki truskawek.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, lekko wystudzone ciasto polać pudrem cukrem wymieszanym w gorącej wodzie.
Ciasto zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajka, letni tłuszcz i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto łyżką wyrobić parę razy i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i obficie posypać wiórkami kokosowymi, ułożyć obrane połówki truskawek.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, lekko wystudzone ciasto polać pudrem cukrem wymieszanym w gorącej wodzie.
Ciasto zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu.