ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 743]

Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe w połączeniu, kokosem, truskawkami oraz lukrem jest doskonałym ciastem na każdą okazję.

Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • palma stopiona 100 gram,
  • wiórki kokosowe 150 gram,
  • truskawki 60 dag

 

  • lukier: cukier puder 1,5 szklanki,
  • gorąca woda 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Do misy robota wkruszyć drożdże świeże. Dodać 1 łyżkę mąki i cukru, wlać 1,5 szklanki letniego mleka, wymieszać, nakryć misę talerzem i zostawić do podrośnięcia zaczynu na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajka, letni tłuszcz i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto łyżką wyrobić parę razy i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i obficie posypać wiórkami kokosowymi, ułożyć obrane połówki truskawek.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, lekko wystudzone ciasto polać pudrem cukrem wymieszanym w gorącej wodzie.

Ciasto zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu.
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
W robocie ciasto jest szybko i dobrze wyrobione.
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami.
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać ciasto.
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe
Drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe