Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto marchewkowe pole

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto Marchewkowe Pole- ciasto dla prawdziwych smakoszy. Doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować.

Ciasto marchewkowe pole

Składniki:

Ciasto marchewkowe pole

Biszkopt ze szpinakiem:

  • 4 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g rozdrobionego szpinaku świeżego lub mrożonego,

Masa marchewkowa

  • ½ kg marchewki,
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej,

Masa advocatowa

  • 500ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 200g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 kieliszek adovcata,

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe pole
1. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal miksując dodaję żółtka oraz cukier. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Wszystko razem miksuję. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Masa marchewkowa: Marchewkę obieram i w sokowirówce wyciskam sok. Sok marchewkowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wylewam na jeden z biszkoptów. Odstawiam do stężenia.

3. Masa advocatowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka.

Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.

4. Na masie układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.