Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe pole
1. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal miksując dodaję żółtka oraz cukier. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony szpinak. Wszystko razem miksuję. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa marchewkowa: Marchewkę obieram i w sokowirówce wyciskam sok. Sok marchewkowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wylewam na jeden z biszkoptów. Odstawiam do stężenia.
3. Masa advocatowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka.
Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Na masie układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Masa marchewkowa: Marchewkę obieram i w sokowirówce wyciskam sok. Sok marchewkowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wylewam na jeden z biszkoptów. Odstawiam do stężenia.
3. Masa advocatowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka.
Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Na masie układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
SylaUla