Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Korzenne ciasto marchewkowe z masą orzechową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto marchewkowe z nutą piernikową przełożone gotową masą orzechową oraz bitą śmietaną zadowoli gusta wielbicieli słodkich wypieków.

Korzenne ciasto marchewkowe z masą orzechową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Korzenne ciasto marchewkowe z masą orzechową

Ciasto

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka drobno startej marchewki

Dodatkowo

  • 1 puszka masy orzechowej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto marchewkowe z masą orzechową
Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W misce wymieszać ze sobą przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i cynamon. Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę i nie przerywając ubijania, wlać cienkim strumieniem olej, a na końcu wsypać wymieszane składniki suche. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodać startą marchewkę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23-24 cm i piec w temp. 170 stopni przez około 50-55 min. Wystudzić.

Wierzch ciasta ściąć i pokruszyć w rękach na okruszki.

Zimną śmietankę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.

Na cieście marchewkowym rozsmarować gotową masę orzechową, a na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Śmietanę można usztywnić żelatyną, gdyż w temp. pokojowej pod wpływem wilgotnego ciasta marchewkowego robi się luźna.
Korzenne ciasto marchewkowe z masą orzechową
Bitą śmietanę, gdy jest zbyt luźna, można usztywnić żelatyną