Sposób przygotowania:
Korzenne ciasto marchewkowe z masą orzechową
Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. W misce wymieszać ze sobą przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i cynamon. Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę i nie przerywając ubijania, wlać cienkim strumieniem olej, a na końcu wsypać wymieszane składniki suche. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodać startą marchewkę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23-24 cm i piec w temp. 170 stopni przez około 50-55 min. Wystudzić.
Wierzch ciasta ściąć i pokruszyć w rękach na okruszki.
Zimną śmietankę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Na cieście marchewkowym rozsmarować gotową masę orzechową, a na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Śmietanę można usztywnić żelatyną, gdyż w temp. pokojowej pod wpływem wilgotnego ciasta marchewkowego robi się luźna.
Wierzch ciasta ściąć i pokruszyć w rękach na okruszki.
Zimną śmietankę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Na cieście marchewkowym rozsmarować gotową masę orzechową, a na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Śmietanę można usztywnić żelatyną, gdyż w temp. pokojowej pod wpływem wilgotnego ciasta marchewkowego robi się luźna.
SylaUla
Kuchnia MagdaLeny
Dziękuję:) Ciasto jest przepyszne:)