nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Ciasto marchewkowo-imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozgrzewające ciasto na chłodne dni

Ciasto marchewkowo-imbirowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowo-imbirowe

 

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg jasnego brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 20 dkg tartej marchewki
  • 25 g świeżego imbiru
  • 60g rodzynek
  • 2 jajka
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo-imbirowe
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, imbir mielony, sól. Dodajemy cukier, marchewkę, starty świeży imbir oraz rodzynki. Całość mieszamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy sok z pomarańczy i dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy olejem lub masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przekładamy do formy, wygładzamy wierzch. Pieczemy godzinę w temp 180 stopni, do tzw suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Ciasto marchewkowo-imbirowe
Mąkę przesiewamy, dodajemy startą marchewkę
Ciasto marchewkowo-imbirowe
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki
Ciasto marchewkowo-imbirowe
Do jajek dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Ciasto marchewkowo-imbirowe
Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do formy