Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką
Do misy robota dodać cukier, jajka i utrzeć do białości na "kogel mogel", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rozdrobnioną w rozdrabniaczu marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki), wlać olej i połączyć składniki.
Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem.
Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.
Jedną część ciasta można zwilżyć np. herbatą z cytryną, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.
Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki i dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i wokoło rantu i posypać kakao, schować do lodówki.
Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem.
Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.
Jedną część ciasta można zwilżyć np. herbatą z cytryną, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.
Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki i dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i wokoło rantu i posypać kakao, schować do lodówki.