Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto marchewkowo - orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto to kopalnia dobroci. Nie dość, że proste, tanie i szybkie w wykonaniu to jeszcze smaczne i mało kaloryczne.

Ciasto marchewkowo - orzechowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowo - orzechowe

 

  • szklanka startej marchewki
  • szklanka startych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka przyprawy korzennej
  • 100 g twarogu lub białego serka
  • łyżka masła
  • łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo - orzechowe
Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Marchewkę i orzechy ścieramy na tarce. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno z solą i cukrem. Orzechy, marchewkę, żółtka, sodę, twaróg, przyprawę korzenną mieszamy razem byle połączyć składniki. Następie partiami dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, wstawiamy do gorącego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 50 min. Po wystudzeniu dekorujemy według własnej fantazji.
Ciasto marchewkowo - orzechowe
Ciasto nie dość że smaczne to jeszcze z niewielką ilością kalorii
Ciasto marchewkowo - orzechowe
Składniki na ciasto bardzo krótko miksyjemy, aby tylko połączyć składniki
Ciasto marchewkowo - orzechowe
Masa przed upieczeniem wcale nie wygląda jak marchewkowa