Julia2603

Julia2603

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciastunio migdałowe... Mniam!

Ciasto migdałowe

Składniki:

Ciasto migdałowe

 

  • 20 dag migdałów
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag mąki
  • 6 kropli aromatu migdałowego
  • 4 białka

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 15 dag migdałówsparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zemleć. 15 dag masła utrzeć, dodać 15 dag cukru i 4 żółtka. 20 dag mąki tortowej wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do ciasta ucierając. Dodać migdały, aromat. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, ułożyć resztę migdałów. Piec w temp. 180-200 st.C (z term. 160-180 st.C) przez około 55 minut.