caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Ciasto migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Poeksperymentowałam z przepisem na murzynka i oto efekty

Ciasto migdałowe

Składniki:

Ciasto migdałowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mielonych lub drobno pokruszonych migdałów
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe
W małym garnku rozpuscic margarynę. Dodac cukier, olej i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszac, tak żeby nie były widoczne kryształki cukru. Wystudzić. Żółtka oddzielic od białek, białka ubic na sztywna pianę. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wystudzonej masy dodać kilka kropli aromatu oraz cały czas mieszajac dodawać po jednym żółtku. Nastepnie dalej mieszajac dodawać stopniowo mąke z proszkiem i migdały oraz pianę z białek. Gotowe ciasto przełozyc na blachę i piec ok. 1 godziny w temp.160-170 stopni. Polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub udekorować w dowolny sposób.