Sposób przygotowania:
Ciasto mocno truskawkowe
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku, dobrze ubijamy. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy ok. 25x35 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką, pieczemy w temp. 170 stopni około 30-35 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. MASA TRUSKAWKOWA; 4 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, studzimy. Truskawki odszypułkowujemy, dokładnie myjemy, wrzucamy do miski. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier ( według własnego smaku, można nie dodawać wcale ) oraz wystudzone galaretki, cały czas miksując. Zanim masę truskawkową wylejemy na biszkopt, trzeba poczekać, aż zgęstnieje, zbyt rzadka wsiąknie w biszkopt !!! Żeby było szybciej, wstawiłam ją do zamrażalnika i co parę minut zaglądałam i mieszałam. Kiedy była już dosyć gęsta, wyłożyłam ją na biszkopt. Następnie wstawiłam do lodówki, żeby porządnie zgęstniała. WIERZCH CIASTA: 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i wystudzone wylewamy na masę truskawkową, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO :)