AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto mocno truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocno truskawkowe dla wielbicieli ciast owocowych.

Ciasto mocno truskawkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto mocno truskawkowe

 

  • BISZKOPT:
  • 5 średnich jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 2 kg truskawek
  • ok. 7-8 łyżeczek cukru
  • 4 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 2 szkl. wody.

 

  • WIERZCH:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ok. 700-800 ml wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno truskawkowe
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku, dobrze ubijamy. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy ok. 25x35 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką, pieczemy w temp. 170 stopni około 30-35 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. MASA TRUSKAWKOWA; 4 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, studzimy. Truskawki odszypułkowujemy, dokładnie myjemy, wrzucamy do miski. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cukier ( według własnego smaku, można nie dodawać wcale ) oraz wystudzone galaretki, cały czas miksując. Zanim masę truskawkową wylejemy na biszkopt, trzeba poczekać, aż zgęstnieje, zbyt rzadka wsiąknie w biszkopt !!! Żeby było szybciej, wstawiłam ją do zamrażalnika i co parę minut zaglądałam i mieszałam. Kiedy była już dosyć gęsta, wyłożyłam ją na biszkopt. Następnie wstawiłam do lodówki, żeby porządnie zgęstniała. WIERZCH CIASTA: 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i wystudzone wylewamy na masę truskawkową, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO :)
Ciasto mocno truskawkowe
Do ubitych białek dodajemy cukier, żółtka, na koniec mąki z proszkiem do pieczenia, pieczemy ok. 30 min.
Ciasto mocno truskawkowe
Truskawki miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier i wystudzone galaretki.
Ciasto mocno truskawkowe
Na upieczony i wystudzony biszkopt wylewamy masę truskawkową, chłodzimy i na wierzch wylewamy galaretkę.