Sposób przygotowania:
Ciasto mrówkowe w lukrowej koszulce
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy i cukier,dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zapach, mak i olej,wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 °C piec około 50 min do suchego patyczka. Na ciepłe ciasto wylać lukier,wystawić na kilka minut do zastygnięcia . Smacznego Przepis pochodzi, od sąsiadki mojej babci.:) zużyłam białka które zostały po pączkach mamy.
Glumanda
anullka7
Zapomniałam dodać szklanki suchego maku,napiszę do moderatora żeby poprawił,szkoda że tutaj nie można edytować swojego przepisu:))
Gość
Gość
To jest piegusek- anullka7 zmieniła tylko nazwe!
anullka7
Moja babcia dostała ten przepis już dawno od swojej sąsiadki:) i nazywał się od początku ,mrówkowiec,więc nić nie zmieniałam:)
anullka7
Dobry serdeczne dzięki za poprawienie,buziaczki:)
zuzi
Lata lecą a przepisy przechodzą z rąk do rąk i nazwy też sie zmieniają.Ja to ciasto też znam pod nazwa piegusek ale ciasto mrówkowe też jest fajne-mak rzeczywiście wygląda jak mrówki.Ciasto jest zarombiaszcze-wypróbujcie go koniecznie.
anullka7
Szczególnie jak mamie zostają białka po pączkach,to zawsze je robię też mi smakuje:)
shemhamforash
jak przynioslem kiedys do przcy jakis placek(nie pamietam juz co to bylo) robiony na maku,to marudzili przez pare minut,bo nie wiedzieli co to jest to czarne w srodku.ktos z nich wpadl na pomysl ze to mrowki i czekali wiec na wyjasnienia.potem zjedli i im smakowalo.(byly to Wlochy-gdzie mak nie jest w sprzedazy,tak jak w Polsce i go nie znaja nawet z wyladu)
a ciasto zapowiada sie bardzo dobrze.sprobuje...moze sie uda go zrobic
anullka7