anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto mrówkowe w lukrowej koszulce

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

łatwe i szybkie:)

Ciasto mrówkowe w lukrowej koszulce

Składniki:

Ciasto mrówkowe w lukrowej koszulce

 

  • 10 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 cukier waniliowy
  • zapach rumowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny(wszystko dokładnie utrzeć łyżką )

Sposób przygotowania:

Ciasto mrówkowe w lukrowej koszulce
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier waniliowy i cukier,dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia zapach, mak i olej,wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 °C piec około 50 min do suchego patyczka. Na ciepłe ciasto wylać lukier,wystawić na kilka minut do zastygnięcia . Smacznego Przepis pochodzi, od sąsiadki mojej babci.:) zużyłam białka które zostały po pączkach mamy.

Tagi:

mak