Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto na kruche babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis ten na babeczki wykorzystuję już od wielu lat. Babeczki upieczone według tego przepisu są kruche i bardzo smaczne. Możemy je wypełniać dowolnym słodkim kremem.

Ciasto na kruche babeczki

Składniki:

Ciasto na kruche babeczki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na kruche babeczki

Przygotowanie ciasta:

Ciasto na kruche babeczki
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto

Do miski przesiewamy mąkę,dodajemy szczyptę soli. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami.Utartą masę wykładamy na mąkę. Zagniatamy ciasto. Gdy masa zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę dodajemy skórkę i sok z cytryny i zagniatamy gładkie ciasto.

Wylepianie foremek ciastem :

Ciasto na kruche babeczki
Wylepione ciastem foremki układamy na blaszce lub metalowej kracie

Ciasto wałkujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok.3-5 mm. Metalowymi foremkami na babeczki(foremek nie smarujemy ) wycinamy ciasto,a następnie wylepiamy nim foremki.

Pieczenie ciasta :

Ciasto na kruche babeczki
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor

Przygotowane babeczki wkładamy na nagrzanego piekarnika do ok.180-190 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika przekręcamy do góry dnem i delikatnie stukając brzegiem foremki o blat wyjmujemy.