Sposób przygotowania:
Ciasto na kruche babeczkiPrzygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę,dodajemy szczyptę soli. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami.Utartą masę wykładamy na mąkę. Zagniatamy ciasto. Gdy masa zostanie całkowicie wchłonięta przez mąkę dodajemy skórkę i sok z cytryny i zagniatamy gładkie ciasto.
Wylepianie foremek ciastem :
Ciasto wałkujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok.3-5 mm. Metalowymi foremkami na babeczki(foremek nie smarujemy ) wycinamy ciasto,a następnie wylepiamy nim foremki.
Pieczenie ciasta :
Przygotowane babeczki wkładamy na nagrzanego piekarnika do ok.180-190 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika przekręcamy do góry dnem i delikatnie stukając brzegiem foremki o blat wyjmujemy.