Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka jaglano-ryżoweETAP 1:
Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać.
ETAP 2:
Dodać miękkie masło i jajko.
ETAP 3:
Składniki rozetrzeć drewnianą łyżką.
ETAP 4:
Dłonią szybko zagnieść składniki do ich połączenia. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
ETAP 5:
Arkusz papieru do pieczenia posypać mąką ryżową i delikatnie oprószając wierzch ciasta, rozwałkować je na grubość około 5 mm i wyciąć dowolne kształty.
ETAP 6:
Przy pomocy noża przenieść ciasteczka na blachę wyłożonym papierem do pieczenia.
ETAP 7:
Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (180 stopni z termo obiegiem).
Ozdobić według uznania, chociaż mnie smakowały również bez lukru.
misia5
edytaha
Dziękuję Misiu :) Chętnie poczęstowałabym nimi Twoje dziewczynki. Ucałowania dla małych łasuchów :*
marietta
edytaha
Dziękuję :)