edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

W sam raz słodkie, trzymające formę po upieczeniu, rozpływające się w ustach. Można ozdobić je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe

 

  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru – użyłam bio z mąki kukurydzianej z prawdziwą wanilią
  • mąka ziemniaczana w takiej ilości, żeby razem z budyniem było 50 g
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko – bez skorupki musi ważyć 60 g – ewentualnie dopełnić zimną wodą
  • mąka ryżowa do podsypania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe

ETAP 1:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe
W misce wymieszać suche składniki ciasta.

Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać.

ETAP 2:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe
Do suchych składników dodać jajko i masło w temperaturze pokojowej.

Dodać miękkie masło i jajko.

ETAP 3:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe
Składniki rozetrzeć drewnianą łyżką, aby zaczęły się kleić.

Składniki rozetrzeć drewnianą łyżką.

ETAP 4:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe
Dłonią zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.

Dłonią szybko zagnieść składniki do ich połączenia. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

ETAP 5:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe
Z ciasta wyciąć dowolne kształty.

Arkusz papieru do pieczenia posypać mąką ryżową i delikatnie oprószając wierzch ciasta, rozwałkować je na grubość około 5 mm i wyciąć dowolne kształty.

ETAP 6:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe
Przenieść ciasteczka na blachę wyłożoną papierem.

Przy pomocy noża przenieść ciasteczka na blachę wyłożonym papierem do pieczenia.

ETAP 7:

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe
Upiec na rumiano.

Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (180 stopni z termo obiegiem).
Ozdobić według uznania, chociaż mnie smakowały również bez lukru.