mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto na kruche babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne ciasto kruche na babeczki

Ciasto na kruche babeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto na kruche babeczki

 

  • 125 g margaryny
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na kruche babeczki
Mąkę przesiewam, łączę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wsypuję mąkę, dodaję margarynę i jajko. Wszystko dokładnie mieszam. Zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i odkładam na 30 minut do lodówki.
Foremki do babeczek smaruję margaryną lub masłem i obsypuję mąką. Schłodzone ciasto wałkuję cienko i wylepiam nim foremki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut w 200*C. Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko studzę.
Ciasto na kruche babeczki
Do miski dodaję mąkę, margarynę i jajko, zagniatam ciasto
Ciasto na kruche babeczki
Foremki smaruję margaryną i obsypuję mąką, strzepuję nadmiar mąki
Ciasto na kruche babeczki
Rozwałkowanym ciastem wylepiam foremki, ustawiam je na blasze

Tagi:

jajko jajka