Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Babeczki orkiszowo-jaglane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki orkiszowo-jaglane to zdrowa wersja babeczek, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też wspaniale smakują.

Babeczki orkiszowo-jaglane

Składniki:

Babeczki orkiszowo-jaglane

 

  • 1,5 szkl mąki orkiszowej
  • 1 szkl mąki jaglanej
  • 0,5 szkl otrąb żytnich
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Babeczki orkiszowo-jaglane
Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem, a jajka utrzeć wraz z miodem na jednolitą masę. Ciągle ucierając dodawać na przemian suche składniki oraz mleko i olej.

W końcowym etapie do ciasta dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.

Przygotować foremki do babeczek i nakładać do nich ciasto na 2/3 wysokości.

Piec w temperaturze 180 stopni do złotego koloru.