bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Babeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne mięciutkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, szybko się je przyrządza, możemy je upiec do koszyczka wielkanocnego.

Babeczki drożdżowe

Składniki:

Babeczki drożdżowe

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 250 gram świeżych drożdży
  • 0,5 szklanka letniego mleka
  • 50 gram rodzynek królowej
  • 50 gram płatków migdałowych
  • Papilotki do babeczek

Sposób przygotowania:

Babeczki drożdżowe
Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na 10-15 minut.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiana mąkę oraz zaczyn, ucierając wlewamy letnie masło. Na końcu dodajemy rodzynki oraz migdały, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Papilotki wypełniamy ciastem drożdżowym, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.