goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W oryginalnej wersji ciasto dzieli się na trzy części i do trzeciej części dodaje się 3 łyżki budyniu malinowego lub innego owocowego.

Ciasto na oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na oleju

 

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • jaja 4 sztuki
  • olej 1 szklanka
  • cukier 1 1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto na oleju
Do ubitych białek dodając cukier, żółtka. Do mąki i proszku wlewamy wodę, a następnie mieszamy. Miksując na najmniejszych obrotach miksera dodajemy do białek mąkę. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Do drugiej części wsypujemy kakao i mieszamy. Ciasto z kakao przelewamy na ciasto jasne. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem
Ciasto na oleju
Do ubitych białek dodając cukier, żółtka
Ciasto na oleju
Miksując na najmniejszych obrotach miksera dodajemy do białek mąkę
Ciasto na oleju
Do drugiej części wsypujemy kakao i mieszamy
Ciasto na oleju
Ciasto z kakao przelewamy na ciasto jasne