aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

ciasto na pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ciasto na pierogi...

ciasto na pierogi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

ciasto na pierogi

 

  • 1 kg mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

ciasto na pierogi
Mąke przesiewamy, dodajmy do niej dwie łyżeczki soli, 6 łyżek oleju. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku. Odstawiamy na jakieś 15 minut. Gdy woda nam ostygnie i powstanei powłoczka zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest na twarde dolewamy letniej wody, a gdy za rzadkie dosypujemy mąki. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy i faszerujemy. Pozostałę ciasto przykrywamy, by nam nie wyschło.
ciasto na pierogi
Mąkę wraz z solą, olejem zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
ciasto na pierogi
Ciasto zagniatamy... musi być bardzo elastyczne...

Tagi:

danie pierogi