MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Ciasto na pierogi babci Marysi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na miękkie ciasto pierogowe według mojej babci.

Ciasto na pierogi babci Marysi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na pierogi babci Marysi

 

  • mąka tortowa 500 gram
  • 200 ml ciepłej wody
  • sól
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi babci Marysi
Przygotowując ciasto pierogowe według tego przepisu powinniśmy użyć mąki tortowej typ 450. Z takiej mąki pierogi wyjdą delikatne i miękkie. Modyfikując trochę przepis można dodać niewielkiej ilości mąki gryczanej, która nada pierogom trochę wyraźniejszego smaku lub mąki orkiszowej, która również jest bardziej zdecydowana w smaku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, dwie łyżeczki oliwy z oliwek oraz niecałą szklankę koniecznie ciepłej wody. Ciasto zagniatamy, dolewając więcej wody, jeśli ciasto jest w stanie przyjąć. Następnie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Potem rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki. Faszerujemy je i zlepiamy. Pierogi wrzucamy do gotującej osolonej wody, ale gotujemy już na wolniejszym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia.
Ciasto na pierogi babci Marysi
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i olej oraz ciepłą wodę
Ciasto na pierogi babci Marysi
Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny
Ciasto na pierogi babci Marysi
Ciasto rozwałkowujemy cienko podsypując mąką
Ciasto na pierogi babci Marysi
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu

Tagi:

pierogi danie