Sposób przygotowania:
Ciasto na pierogi babci Marysi
Przygotowując ciasto pierogowe według tego przepisu powinniśmy użyć mąki tortowej typ 450. Z takiej mąki pierogi wyjdą delikatne i miękkie. Modyfikując trochę przepis można dodać niewielkiej ilości mąki gryczanej, która nada pierogom trochę wyraźniejszego smaku lub mąki orkiszowej, która również jest bardziej zdecydowana w smaku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, dwie łyżeczki oliwy z oliwek oraz niecałą szklankę koniecznie ciepłej wody. Ciasto zagniatamy, dolewając więcej wody, jeśli ciasto jest w stanie przyjąć. Następnie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny. Potem rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki. Faszerujemy je i zlepiamy. Pierogi wrzucamy do gotującej osolonej wody, ale gotujemy już na wolniejszym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia.