SUPERPRZEPIS

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

Najlepsze ciasto na pierogi, pszenno orkiszowe z olejem. Bardzo mięciutkie i bardzo dobrze z nim się pracuje. Bardzo polecam.

Składniki:

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem

Wykonanie ciasta:

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Składniki na ciasto na pierogi przekładamy do miski.

Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.

Zagniatanie ciasta:

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Następnie ze składników zagniatamy ciasto.

Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.

Odpoczywanie ciasta:

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Nastepnie ciasto odkładamy na 30 minut przykryte.

Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.

Gotowe i wałkujemy:

Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy na krążki.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.