Sposób przygotowania:
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejemWykonanie ciasta:
Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.
Zagniatanie ciasta:
Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
Odpoczywanie ciasta:
Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
Gotowe i wałkujemy:
Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
ciasteczka
Babeczka35
Bardzo polecam, to ciasto jest super :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Polecam spróbować, jest to moje ulubione ciasto, idealnie się wałkuje, lepi i jest pyszne :)
redakcja
Prosimy o podzielenie się opinią po wypróbowaniu! :)