Idealne, miękkie i elastyczne ciasto to podstawa każdego udanego pieroga. Cienkie, a zarazem wytrzymałe , z którego wykrawamy małe placki skrywa w sobie różnorodne smakowite farsze. O ile, one świetnie wychodzą pod każdym względem, niekiedy ciasto pozostawia wiele do życzenia.
Klasyczne ciasto na pierogi to mąką z wodą i odrobiną soli. Najlepsza mąką na ciasto na pierogi to pszenna luksusowa, typ 500 lub 550. Warto pamiętać, że ciasto potrzebuje dobrego i dokładnego wyrobienia, a w czasie wałkowania warto podsypywać je mąką.
Możemy je wykorzystać do przygotowania uszek z mięsem, które idealnie uzupełniają barszcz czerwony podawany na święta Bożego Narodzenia. Owinięty w nie farsz do pierogów z białym serem zasmakuje każdemu małemu i większemu łasuchowi.
Jeśli zależy nam na bardziej elastycznym cieście, które idealnie sprawdzi się do wigilijnych pierogów lub tych z owocami wtedy do klasycznego ciasta dodajmy jajko i olej.
Zachęcamy do skorzystania i dzielenia się przepisami na idealne ciasto pierogowe, które sprawdza się w Waszych domach!
Możemy je wykorzystać do przygotowania uszek z mięsem, które idealnie uzupełniają barszcz czerwony podawany na święta Bożego Narodzenia. Owinięty w nie farsz do pierogów z białym serem zasmakuje każdemu małemu i większemu łasuchowi.
Jeśli zależy nam na bardziej elastycznym cieście, które idealnie sprawdzi się do wigilijnych pierogów lub tych z owocami wtedy do klasycznego ciasta dodajmy jajko i olej.
Zachęcamy do skorzystania i dzielenia się przepisami na idealne ciasto pierogowe, które sprawdza się w Waszych domach!