Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Razowe pierogi z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Póki jeszcze możemy cieszyć się świeżymi malinami, warto wykorzystywać je do dań i deserów. Ja zdecydowałam się na użycie ich do obiadu na słodko - przygotowałam razowe pierogi z malinami polane śmietaną i posypane cukrem.

Razowe pierogi z malinami

Składniki:

Razowe pierogi z malinami

Na ciasto:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

Na farsz:

  • 600 g malin
  • opcjonalnie: cukier

Dodatkowo:

  • śmietana lub jogurt do polania pierogów
  • cukier do posypania pierogów
  • maliny na wierzch pierogów

Sposób przygotowania:

Razowe pierogi z malinami
Przygotowujemy ciasto na pierogi: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy gorącą wodę, szczyptę soli i masło. Ciasto początkowo mieszamy łyżką do połączenia się składników, a następnie zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota.

Odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto "odpoczęło". Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kawałki za pomocą foremki lub szklanki.

Na każdym kawałku ciasta układamy porcję malin, można posypać je odrobiną cukru. Pierogi zlepiamy i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.

Pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem, posypujemy je także malinami.