Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś proponuję przepis na pierogi z mięsem wieprzowym, proste w wykonaniu i smaczne w degustowaniu, polecam.

Pierogi z mięsem

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 500 g
  • woda ciepła- ok 250 ml
  • olej - 2 łyżki
  • sól- szczypta
  • FARSZ:
  • mięso wieprzowe ugotowane - 500 g
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • jajko 1 szt
  • bułka mała - 1 szt
  • mleko - 1 szkl
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej i wsypać cebule z czosnkiem.

Bułkę namoczyć w mleku dobrze i odcisnąć.

Ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i odciśnięta bułkę.

Doprawić do smaku i dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut.

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zrobić w środku dołek, wlać olej i ciepłą wodę, szybko zarabiając ciasto, ugniatać tak, aż się stanie elastycznene i nie będzie się kleić do rąk.

Ciasto podzielić na 4 części, jedną cześć zostawić, resztę przykryć ściereczką by nie obsychało.

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na 2-3 mm i wykrawać kółka.

Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać mocno brzegi.

Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i farszem.

W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżka oleju, wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy, od wypłynięcia około 3 minuty. 

Wyłowić na talerz i polać okrasą  (ja wykorzystałem cebulkę przesmażoną z mięsem)