Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem
Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej i wsypać cebule z czosnkiem.
Bułkę namoczyć w mleku dobrze i odcisnąć.
Ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i odciśnięta bułkę.
Doprawić do smaku i dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zrobić w środku dołek, wlać olej i ciepłą wodę, szybko zarabiając ciasto, ugniatać tak, aż się stanie elastycznene i nie będzie się kleić do rąk.
Ciasto podzielić na 4 części, jedną cześć zostawić, resztę przykryć ściereczką by nie obsychało.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na 2-3 mm i wykrawać kółka.
Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać mocno brzegi.
Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i farszem.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżka oleju, wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy, od wypłynięcia około 3 minuty.
Wyłowić na talerz i polać okrasą (ja wykorzystałem cebulkę przesmażoną z mięsem)
Na patelni rozgrzać olej i wsypać cebule z czosnkiem.
Bułkę namoczyć w mleku dobrze i odcisnąć.
Ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i odciśnięta bułkę.
Doprawić do smaku i dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, zrobić w środku dołek, wlać olej i ciepłą wodę, szybko zarabiając ciasto, ugniatać tak, aż się stanie elastycznene i nie będzie się kleić do rąk.
Ciasto podzielić na 4 części, jedną cześć zostawić, resztę przykryć ściereczką by nie obsychało.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na 2-3 mm i wykrawać kółka.
Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać mocno brzegi.
Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i farszem.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i łyżka oleju, wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy, od wypłynięcia około 3 minuty.
Wyłowić na talerz i polać okrasą (ja wykorzystałem cebulkę przesmażoną z mięsem)